odissi

Odissi-wdc-pooja-680x

Odissi är en av de 8 klassiska danserna från Indien. Den har utvecklats ur tempeltraditionen och ingick i den dagliga dansritualen till guden Jagannath. I modern tid är Odissi en scenkonst praktiserad världen över. En syntes mellan den forna tempeldansen och samtidens lärda teoretiker. Odissi är fylld av mystik och attraktiv dragningskraft baserad på indiska myter. Den är både feminin Lasya och maskulin Tandav i sin utformning ett flöde mellan gracil, gåtfull, dramatisk och kraftfull i sin gestaltning. Rytmiska fotsteg och handgester kännetecknar dansen som vävs tillsammans med musiken. Odissi är bra som träning för dig som utövar Bollywood.

Undervisningen består av uppvärmning, mudras (händernas gestspråk), grundpositioner, styrketräning, tekniska stegkombinationer och koreografi.Klädsel: Danssarie alternativt salwar kamesh/punjabi alt topp, stora vida byxor eller stretch byxor. Vi dansar barfota. Ta gärna med en sarie eller en lång sjal att drapera dig med.

odissi HT 2018

Lärare: Anette Pooja (AP)

 Kurstitel/Nivå Dag Tid Start
Nybörjare/fortsättare (AP) Sön 11.00-12.30 2/9
Mellan (AP) Tors 17.15-18.45 6/9
Fördjupning (AP) Tors 17.15-19.15 6/9

 

SENSOMMARKURS I Odissi 2018 

Odissi för nybörjare/mellan/fördjupning.

Ett förträffligt tillfälle för alla nivåer att träna tillsammans för att mötas och dela med sig av kunskaper. En träningsform man vanligtvis använder sig av i Indien. Grupperna tränar den första 1.5 timmen, med uppvärmning, exersise, Chouka och Tribanghi samt koreografin Namami av Kelucharan Mohapatra. Mellangruppen fortsätter med Battu Nritta, tillsammans med fördjupningsgruppen fram till 20.15. Därefter avslutar fördjupningsgruppen med koreografin Dasa Avatar.

Dag & Tid Ons kl 18.15-20.45
Startdatum 9/5
Pris 1100/1500/1800
Lärare Anette Pooja
Antal gånger 5

 

kursbeskrivningar HT 2018

Nybörjare 

Odissi för nybörjare består av träning för styrka och smidighet samt förebyggande träning och uppvärmning av muskulatur och leder. Inlärning av grundsteg och träning av de typiska positionerna  chouka och tribanghi steg 1-10. Korta stegsekvenser, Arasa, kopplas ihop för att väva samman rörelser i en kort koreografisk rytm- och koordinations dans. Vi lär oss handgester, dess betydelse och användning. Kursen är anpassad för vuxna nybörjare och barn från 8 år. 

Dag & tid: Sön 11.00-12.30
Pris: 2100 kr
Lärare: Anette Pooja
Antal ggr: 12
Startdatum: 2 september

Mellan

Genomgång av styrka och smidighet, grundsteg chouka och tribanghi steg 1-10. Målet är att putsa på senaste koreografin Hari Om. Vi kommer starta en ny koreografi, härnäst Battuy Nritta. Fortsättningsvis repeteras äldre danser såsom Mangalasharam - Namami.

Klassen är tillsammans med fördjupningsgruppen, se nedan.

Dag & tid: Tor 17.15-18.45
Pris: 2150 kr
Lärare: Anette Pooja
Antal ggr: 12
Startdatum: 6 september

Fördjupning

Klassen består av chouka och tribhangi, träning för styrka och smidighet. Vi repeterar, putsar och korrigerar tidigare danser för att fördjupa oss och förfina de tidigare lärda verken: Saveri Pallavi, Battu Nritta, Namami & Hari Om etc. Vi fortsätter lära in och putsa på Dasha Avatar. Odissi fördjupning är till för dig som dansat Odissi i flera år, mellan 8-10 år, kravet är att du har kunskap om rythm, mudras och steg och positioner samt danser såsom: Arasa, Mangalasharam/Namami, Battu Nritta, Basant Pallavi och Saveri Pallavi

Klassen är tillsammans med mellangruppen, se ovan.

Dag & tid: Tors 17.15-19.15
Pris: 2600 kr
Lärare: Anette Pooja
Antal ggr: 12
Startdatum: 6 september

Anette Pooja
dansare, koreograf, lärare

Anette Pooja är utbildad i klassisk Odissidans mellan 1997-2003 i Indien. Hon blev tilldelad ICCR (Indian Council for Cultural Relations) stipendium för att studera vid Odissi Kendra Institutet och vid Srijan hos Odissi mästaren: Guru Kelucharan Mohapatra och Sujata Mohapatra. I Indien turnerade hon med Odissi Acedemy och med egna solo föreställningar. Anette Pooja har bl.a tränat Kathakalis expressiva ögon- och ansiktsuttryck, folklig Kalbeliya dans från Rajasthan, gjort research av Theyyam - rituell dans från Kerala och har god erfarenhet av yoga.

Mellan 2012-2014 tog hon sin master i Teater och fördjupat skådespeleri vid Högskolan för scen och musik. Med fokus på det multidisciplinära gestaltandet med Odissi i fusion med den västerländska teaterns kontext. En utforskning av former för berättande och gestaltning. Det i sin tur ledde till föreställningen Lady Macbeth 2015 och Drömfångaren 2016.

Anette Pooja och Leonard Stephán grundade MYSK Indisk Dans & Magisk Teater 2002. De ger föreställningar som riktar sig till både vuxna och barn. såsom Bollywood-dansshower, Odissi föreställningar. Föreställningar som kopplar ihop den indiska dansen med fakirkonster, musik och teater. Sedan 2003 har hon undervisat Odissi och Bollywood på World Dance Company.

Odissi - indisk tempeldans för barn 6-12 år och föräldrar

Se det separata barnkursprogrammet

Kursanmälan

Odissi-barn

 

- 21.00