Odissi Indisk Klassisk Dans

Odissi är en av de 8 klassiska danserna från Indien. Den har utvecklats ur tempeltraditionen och ingick i den dagliga dansritualen till guden Jagannath. Odissi är fylld av mystik och attraktiv dragningskraft baserad på indiska myter. Den är både feminin Lasya och maskulin Tandav i sin utformning ett flöde mellan gracil, gåtfull, dramatisk och kraftfull i sin gestaltning. Rytmiska fotsteg och handgester kännetecknar dansen som vävs samman med musiken.

I Odissi får du uttrycka din inre känsla, bortom det materiella och kommersiella. Du får sträva efter en gracil och spirituell dans som använder maximal fysisk koordination. Är du intresserad av hinduisk filosofi, indiska traditioner och vill göra yoga i dansform, då passar Odissi dig. Odissi utmanar dig, oavsett dans du är tränad i för att uppnå ökad koordination, styrka och teknisk skicklighet.

Vi är den enda dansskolan i Göteborg som ger Odissi och har gjort så i sedan 2003. Vi skapar familjär gemenskap och känslan av att känna sig inkluderad. Eleverna övar minst 1 gång i vecka hela året om, vi har också gemensam träning med alla nivåer. Privatklasser går bra att boka.

Klädsel: Danssarie alternativt salwar kamesh/punjabi eller topp, vida byxor eller stretch byxor. Vi dansar barfota. Ta gärna med en sarie eller en lång sjal att drapera dig med.

Odissi nybörjare/fortsättare

Söndagar 11.00-12.30
Start 26/1
Lärare Anette Pooja

12 ggr – 2100 kr

Kursen är anpassad för både vuxna nybörjare och barn från 8 år. Odissi består av träning för styrka och smidighet samt förebyggande träning och uppvärmning av muskulatur och leder. Inlärning av grundsteg och träning av positionerna chouka och tribanghi, steg 1-10. Kortare stegsekvenser, Arasa,  väver samman rörelser i en kort koreografisk rytm- och koordinations dans. Vi lär oss Namami – Mangalasharan en inledande dans tillägnad Ganesha – guden med elefanthuvud. Vi lär oss även handgester, dess betydelse och användning. 

Odissi mellan

Torsdagar 17.15-18.45
Start 30/1
Lärare Anette Pooja

12 ggr – 2150 kr

Genomgång av styrka och smidighet, grundsteg chouka och tribanghi steg 1-10. Målet är att putsa på senaste koreografin Battu Nritta och avsluta den för att påbörja Basant Pallavi. Vi kommer fortsätta med koreografin. Fortsättningsvis repeteras äldre danser såsom Mangalasharam – Namami och Hari om.

Klassen är tillsammans med fördjupningsgruppen.

Odissi fördjupning

Torsdagar 17.15-20.45
Start 30/1
Lärare Anette Pooja

12 ggr – 2600 kr

Klassen består av chouka och tribhangi, träning för styrka och smidighet. Vi repeterar, putsar och korrigerar tidigare danser för att fördjupa oss och stärka de tidigare lärda verken: Saveri Pallavi, Battu Nritta, Namami & Hari Om etc. Vi fortsätter lära in och putsa på Dasha Avatar somkommer avslutas ht-19. Odissi fördjupning är till för dig som dansat Odissi i flera år, mellan 8-10 år, kravet är att du har kunskap om rythm, mudras och steg och positioner samt danser såsom: Arasa, Mangalasharam/Namami, Battu Nritta, Basant Pallavi och Saveri Pallavi.  Klassen grundträning är tillsammans med mellangruppen, koreografi undervisas enskilt.

Försommarkurs Odissi för alla nivåer

Onsdagar 18.15-19.45/20.15/20.45
Start 21/5

Onsdag 15/5 inställd, klass blir torsdag 16/5 kl 17.15-18.45/19.15/19.45
Lärare Anette Pooja

5 ggr – 1100/1500/1700 kr

Klassen grundträning är tillsammans med nybörjare, mellangruppen och fördjupning. Klassen består av chouka och tribhangi, träning för styrka och smidighet. Vi repeterar, putsar och korrigerar tidigare danser, lär in nytt material samt fördjupar oss och stärker tidigare lärda verk: Namami, Battu Nritta och Dasa Avatar etc. 

Gå till Schema & Kurser om du vill veta när kurserna går eller läs mer

om lärarna här. Har du frågor, du är alltid välkommen att kontakta oss!