Odissi Indisk Klassisk Dans

Odissi är en av de 8 klassiska danserna från Indien. Den har utvecklats ur tempeltraditionen och ingick i den dagliga dansritualen till guden Jagannath. Odissi är fylld av mystik och attraktiv dragningskraft baserad på indiska myter. Den är både feminin Lasya och maskulin Tandav i sin utformning ett flöde mellan gracil, gåtfull, dramatisk och kraftfull i sin gestaltning. Rytmiska fotsteg och handgester kännetecknar dansen som vävs samman med musiken.

I Odissi får du uttrycka din inre känsla, bortom det materiella och kommersiella. Du får sträva efter en gracil och spirituell dans som använder maximal fysisk koordination. Är du intresserad av hinduisk filosofi, indiska traditioner och vill göra yoga i dansform, då passar Odissi dig. Odissi utmanar dig, oavsett dans du är tränad i för att uppnå ökad koordination, styrka och teknisk skicklighet.

Vi är den enda dansskolan i Göteborg som ger Odissi och har gjort så i sedan 2003. Vi skapar familjär gemenskap och känslan av att känna sig inkluderad. Eleverna övar minst 1 gång i vecka hela året om, vi har också gemensam träning med alla nivåer. Privatklasser går bra att boka.

Klädsel: Danssarie alternativt salwar kamesh/punjabi eller topp, vida byxor eller stretch byxor. Vi dansar barfota. Ta gärna med en sarie eller en lång sjal att drapera dig med.

Odissi Performance Ensemble har lång erfarenhet av Odissi föreställningar och innovativ scenkonst och performance. Kontakta oss gärna för ytterligare information. 

Med anledning av Covid-19 följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och erbjuder ett begränsat antal platser i danssalarna för att deltagarna ska vara trygga och hålla avstånd. För att erbjuda fler platser kan det innebära att vi har kursen på lördagar eller söndagar. Vi erbjuder även online-undervisning för de som vill delta digitalt. 

 

Vid för få anmälningar till Odissi kan kursen fortgå som privatklass, avgiften kan då påverkas.   

Odissi nybörjare/fortsättare

Söndagar kl 11.00-12.30
Start 30/8
Lärare Anette Pooja

12 ggr – 2100 kr

Möjlighet till Online-undervisning.

Kursen är anpassad för både vuxna nybörjare och barn från 8 år. Odissi består av träning för styrka och smidighet samt förebyggande träning och uppvärmning av muskulatur och leder. Inlärning av grundsteg och träning av positionerna chouka och tribanghi, steg 1-10. Kortare stegsekvenser, Arasa, väver samman rörelser i en kort koreografisk rytm- och koordinations dans. Vi lär oss Namami – Mangalasharan en inledande dans tillägnad Ganesha – guden med elefanthuvud. Vi lär oss även handgester, dess betydelse och användning. 

Odissi mellan

Torsdagar 17.15-18.45
Start 3/9
Lärare Anette Pooja

12 ggr – 2150 kr

Möjlighet till Online-undervisning.

Genomgång av styrka och smidighet, grundsteg chouka och tribanghi steg 1-10. Målet är att putsa på senaste koreografin Basant Pallavi och  för att påbörja en abhinaya – berättande dans; Lalita Lavanga alt. Hari ri Ha.

Fortsättningsvis repeteras danser såsom Mangalasharam – Namami och Hari om.

Klassen är tillsammans med fördjupningsgruppen.

Odissi nybörjare ONLINE

Tisdagar 16.30-18.00
Start 11/5

Lärare Anette Pooja

5 ggr – nyb  750 kr

ONLINE via ZOOM

Vi värmer upp kroppen grundligt. Du lär dig grundträning av olika stegkombinationer, hälsningen Bhumi pranamchouka och tribhangi, kroppens positioner och böjningar bhangismudras handgester, efter den gedigna uppvärmning av kroppen och exersise.

Onlineklassen är till för dig som inte dansat Odissi tidigare. Om du dansat Odissi tidigare är detta ett utmärkt tillfälle att repetera grunderna. 

 

 

Odissi fördjupning

Torsdagar 17.15-20.45
Start 3/9
Lärare Anette Pooja

12 ggr – 2600 kr

Möjlighet till Online-undervisning.

Klassen består av chouka och tribhangi, träning för styrka och smidighet. Vi repeterar, putsar och korrigerar tidigare danser för att fördjupa oss och stärka de tidigare lärda verken: Saveri Pallavi, Battu Nritta, Namami & Hari Om etc. Vi fortsätter putsar på Dasha Avatar som kommer avslutas ht-20 och påbörjar Mokshya.

Odissi fördjupning är till för dig som dansat Odissi i flera år, mellan 8-10 år, kravet är att du har kunskap om rythm, mudras och steg och positioner samt danser såsom: Arasa, Mangalasharam/Namami, Battu Nritta, Basant Pallavi och Saveri Pallavi. Klassens grundträning är tillsammans med mellangruppen, koreografi undervisas enskilt.

Försommarkurs Odissi för alla nivåer

Torsdagar 17.15-18.45/19.15
Start 30/5

Lärare Anette Pooja

5 ggr – nyb 1200 kr/1600 kr

Kursen kombinerar grundträning av steg och exersise efter den gedigna uppvärmning av kroppen. Alla nivåer tränar tillsammans med nybörjare, mellangruppen och fördjupning.

Klassen består av chouka och tribhangi, träning för styrka och smidighet. Vi repeterar, putsar och korrigerar tidigare danser, Namami, Basant Pallavi och Hari Om, samt fördjupar oss och stärker tidigare lärda verk. 

 

Läs mer om lärarna här. Har du frågor, du är alltid välkommen att kontakta oss!