Persisk Dans

Persisk dans från Iran har en enorm lång bakgrund. Enligt Persiens historiska imperium har dansen också en stor mångfald av stilar. När vi talar om persisk dans hänvisar vi vanligtvis till Miniatyrer. Dansen framväxt rådde i Persien långt innan islams ankomst. Betraktar man de forntida porträtten med sina specifika dräkter av persiska figurer, synliggörs det tydligt att det är miniatyrdans som representerar olika rörelser som huvudsakligen är relevanta för teologiska eller romantiska syften.

De vanligaste persiska folkdanserna från Teheran är antingen “Roo howzi” eller “Baba Karam”. Var och en har en individuell historia. Dansen från södra delen av Iran kallas ”Bandari”, den norra delen kallas ”Ghasem Abadi” eller Torkaman ”, östra delen kallas” Bojnordi ”eller” Ghoochani ”eller” Torbat Jam ”. Eftersom ett anmärkningsvärt antal persiska människor är Azeri eller Kurdish, är det extra formidabelt att de dansar på en professionell nivå.

Det finns också en tredje stil av persisk dans som kallas “Sama”. Det är en Sofi-dans och extremt populär särskilt bland andliga människor. Denna dans har som syfte att länka dansaren till en helt annan värld, bortom den fysiska kroppen, och utgår från Rumis spirituella poesi.

MYSK erbjuder föreställningar av Persisk dans. Kontakta oss för ytterligare information. 

Med anledning av Covid-19 följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och erbjuder ett begränsat antal platser i danssalarna för att deltagarna ska vara trygga och hålla avstånd. För att erbjuda fler platser kan det innebära att vi har kursen på lördagar eller söndagar. Vi erbjuder även online undervisning för de som vill delta digitalt. 

Persisk Dans nybörjare/fortsättare

Start 2/9

Onsdagar 20.15-21.45

12 ggr – 2100 kr

Lärare Romi Naw 

Möjlighet till Online-undervisning.

Dagens Iran har utvecklat en ny stil av persisk dans, förutom de många traditionella stilarna som funnits sedan många år. Med anledninga av att trenden i persisk balett sammanföll för den moderna dansen, infann sig en ny stil inom persiska dans som kallas “Contemporary Persian”.

Under terminens gång förbereda vi överkroppen för mjuka rörelser som innehåller rörelser kopplade till miniatyrer, vi kommer också ha möjlighet att orientera oss i Persiens alla dansstilar. I klassen dedikeras Teherans dans för att behärska grunden i Persisk dans, eftersom rörelsernas rötter är kopplade till varandra. Vi går vidare till en fascinerande koreografi av traditionell musik.

Persisk Dans Privat Online

Onsdagar
Boka din tid mellan 7.00-9.00 och 12.15- 12.45 
Klassen pågår: 30 minutes.
1 klass, avgift 300 kr 
6 klasser, 1200 kr
Ni kan själva välja av fäljande stilar: Tehran Dance, Bandari, Azeri

Persisk Azeri-dans nybörjare/fortsättare

Start 6/9

Söndag 17.30-19.00

12 ggr – 2150 kr

Lärare Romi Naw 

Möjlighet till Online-undervisning.

Azeri dansen har sitt ursprung i Aserbajdsjan i Iran och har ett nära släktskap med Azerbajdzjan (Baku) dans. Musiken är den mest populära i trakten och bidrar till stor dragningskraft som får många att dansa till de fängslande rytmerna. Grundprincipen om Azeri-dans, när du får korrekt kunskap och träning, stärker du din kropp som i sin tur förbättrar din hållning. Azeri-musiken består vanligtvis av 2 rytmer, en långsam rytm och en pulshöjande rytm. I kursen kommer vi att lära oss båda rytmer och fördjupa oss i Azeri-dansens värld.

Kläder: Träningskläder, lång kjol och platta skor.

 

Persisk Dans Sommarkurs

Start 18/5

Måndag 18.30-19.30

5 ggr – 800 kr
Lärare Romi Naw 

Plats SLOTTSSKOGEN

Vi möts vid Linneplatsens spårvagnshållplats kl 18.15

Vi har valt att dansa utomhus i Slottsskogen för att undvika smittrisk av covid-19.

Miniature är en klassisk dansstil som vanligtvis kallas för Irans antika dans. Rörelserna och tekniken är extraherade från persiska målningar, s.k miniatyrmålningar. Slutsatsen från denna danskonst är de specifika kroppsställningar och rörelser som var och en representerar en berättelse. Persiska dans är ansedd för sina smidiga rörelser, då de bygger på spänst och följsamhet. 

Vi kommer också improvisera en mindfulness-dans under solen.

Kläder: Träningskläder, lång kjol och platta skor.

 

Persisk Dans Nybörjare Online

Onsdag 16.45 – 17.45 
Start 20/5
x 6 gånger
Price: 990
För er som har aldrig dansat förut. Kursen innebär 1 koreografi och ni kommer att dansa på en persisk musik till slut. 

 

 

Persisk Dans Fortsättare Online

Onsdag 18.00 – 19.00
Start 20/5
x 6 gånger 990 kr
För er som hade haft dansat Persisk dans tidigare och känner till persisk dans men behöver påfyllning av teknik. På sommarkursen dansar vi till två olika musiklåtar. Ni lär er en koreograferad dans samt en dans ni deltar med eget skapande av rörelser. 

 

 

Läs mer om lärarna här. Har du frågor, du är alltid välkommen att kontakta oss!